Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Χοιρινό γεμιστό με βερίκοκα και δαμάσκηνα

 
Υλικά για 8 άτομα
  • 1.5 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο
  • 10 ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
  • 10 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουταλιά της σούπας ξερό
  • 7-8 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ή 4-5 ξερό
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
  1. Ψιλοκόψτε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.
  2. Μουσκέψτε τα στο κρασί για μισή ώρα.
  3. Ανοίξτε το κρέας σε μία πλατιά φέτα, αλατοπιπερώστε το, πασπαλίστε με το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο.
  4. Στραγγίστε τα ξερά φρούτα και κρατήστε το κρασί για το μαγείρεμα.
  5. Απλώστε τα ξερά φρούτα στο κρέας, τυλίξτε το ρολό και δέστε το με σπάγκο.
  6. Βάλτε στην κατσαρόλα ή στην γάστρα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  7. Σοτάρετε τα για λίγα λεπτά, ρίξτε το κρέας και σοτάρετε από όλες τις πλευρές.
  8. Ρίξτε το κρασί που κρατήσατε από τα φρούτα, την κανέλα, το μπαχάρι και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
  9. Σκεπάστε την γάστρα και μαγειρέψτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 2 ½ ώρες.
  10. Όταν ψηθεί το κρέας, περάστε την σάλτσα από ένα σουρωτήρι, βάλτε την σε μία μικρή κατσαρόλα και αφήστε την σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ή ρίξτε 1 κουταλάκι κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
  11. Ανακατέψτε και βράστε την για 2-3 λεπτά.
Ανάλυση του Διαιτολόγου
 
 
Τσάκου Εύα,
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η συνταγή αυτή παρέχει στον οργανισμό μας μεγάλη ποσότητα και ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, καθώς και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ο συνδυασμός του κρέατος με τα αποξηραμένα φρούτα, δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων, τόσο από την ομάδα του κρέατος, όσο και από την ομάδα των φρούτων. Πιο αναλυτικά, οι ουσίες που προσλαμβάνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος B όπως B1, B2, B3, B6, B12, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο.
Η βιταμίνη Α προσλαμβάνεται τόσο από το χοιρινό, όσο και από τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της όρασης, τη διατήρηση της υγείας των ιστών και του δέρματος, καθώς και για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη των οστών.
Η βιταμίνη C ανήκει στην ομάδα των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και δρώντας προστατευτικά και προληπτικά ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου του πεπτικού και του μαστού.
Η βιταμίνη Κ, η οποία προσλαμβάνεται στη συγκεκριμένη συνταγή από τα δαμάσκηνα, διαδραματίζει ρόλο στη πήξη του αίματος ενεργοποιώντας το ασβέστιο και τις απαραίτητες πρωτεΐνες.
Η βιταμίνη Ε, η οποία στη συγκεκριμένη συνταγή προσλαμβάνεται από τα δαμάσκηνα, ανήκει στην ομάδα των αντιοξειδωτικών ουσιών που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Έχει φανεί η ευεργετική της επίδραση στη πρόληψη της νόσου Alzheimer, καθώς και καρκίνου του προστάτη.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορα συστήματα του οργανισμού και στην προκειμένη περίπτωση προσλαμβάνονται από το χοιρινό. Οι B1 , B2 και B3 είναι απαραίτητες για το δέρμα, τα μαλλιά, το αίμα και τον εγκέφαλο, ενώ οι Β6 και Β12 μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, βοηθούν στη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα.
Όσον αφορά τα μέταλλα, ο φώσφορος βοηθά στην προστασία των οστών και των δοντιών και στον μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπών, ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην επούλωση πληγών, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση αμινοξέων, κολλαγόνου, νευροδιαβιβαστών και ορμονών, καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος με την αιμοσφαιρίνη και το σελήνιο έχει αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται να δρα προστατευτικά σε κάποιες μορφές καρκίνου.
Θρεπτική Σύσταση Μερίδες στη συνταγή: 8
Ποσότητες ανά μερίδαGDA
Θερμίδες: 482.375 kcal24%
Ολικά λιπαρά: 19.625 g28%
Κορεσμένα Λιπαρά: 5.25 g26%
Υδατάνθρακες: 21.375 g9%
Σάκχαρα: 9.375 g10%
Πρωτεΐνες: 54 g120%
Διαιτητικές ίνες: 2.925 g12%
Νάτριο: 0.402 g17%
Αλάτι: 1.125 g19%
Οκτώ δράσεις κοινωνικής προστασίας απο το Υπουργείο Εσωτερικών


Οκτώ κοινωνικές δράσεις που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο Υπουργός εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, Κατά τη σύσκεψη ο κ. Γιαννίτσης επιφυλάχθηκε να μελετηθούν και άλλα θεσμικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κοινωνικές δράσεις για το 2012

1. Πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους Δήμους. Θα υλοποιηθεί από τους Δήμους μέσω ΟΑΕΔ. Πρόκειται να απασχοληθεί κυρίως εργατοτεχνικό προσωπικό, για 135 ημέρες εντός του 2012. Αφορά τριετές πρόγραμμα που σχεδιάζεται για 120.000 άτομα. Η Δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013»).

2. Υπηρεσίες Βοήθεια στο Σπίτι. Αφορά στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα σε ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθεια καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα (π.χ. ΑμεΑ, κ.λπ). Πρόκειται για πρόγραμμα με περίπου 80.000 ωφελουμένους ετησίως μέχρι σήμερα (υλοποιείται από το 2000). Για πρώτη φορά το 2012 θεσπίστηκαν εθνικοί πόροι 70 εκ. €. Επίσης, πρόκειται να συμπεριλάβει ως δικαιούχους τόσο ασφαλισμένους (με πολύ χαμηλά εισοδήματα, και άλλες ειδικές προϋποθέσεις), όσο και ανασφάλιστους.

3. Δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για γυναίκες-θύματα βίας. Αφορά στη δημιουργία 14 Κέντρων στις Έδρες των Περιφερειών και τον Πειραιά και έως 19 Κέντρων στους μεγαλύτερους Δήμους. Η δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013») με υπεύθυνη αρχή τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Το Μάιο 2012 προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας του Πολυκεντρου Γυναικών στο κέντρο της Αθήνας.

4. Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας (κυρίως ενδοοικογενειακής και trafficking) και των παιδιών τους. Αφορά στη δημιουργία και τριετή λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας πλήρους και μικρής διάρκειας σε 14 Δήμους της χώρας. Η δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013») με υπεύθυνη αρχή τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

5. Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) /Κέντρα Διημέρευσης – ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και λοιπά κέντρα για άτομα με ειδικές ανάγκες (παροχή ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, καθώς και σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, με αισθητηριακές αναπηρίες, με νοητική υστέρηση, με πολλαπλές αναπηρίες ή με διαφορετικού είδους αναπηρία). Η Δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013») με προϋπολογισμό για τα έτη 2011 και 2012 50.000.000 ευρώ. Για τη διετία 2011 – 2013 ολοκληρώθηκε ο κύκλος της πρόκλησης στο πλαίσιο του οποίου εγκρίθηκαν 111 δομές με σύνολο ωφελούμενων 2.697.

6. Βρεφικοί – Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί – ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ (παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία). Η δράση συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013»), με στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία. Αφορά γυναίκες μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία οι οποίες έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ελληνίδες ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Η δράση άρχισε να υλοποιείται τον Ιούλιο 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013. Πραγματοποιείται μέσα από ετήσιους κύκλους προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ένα σχολικό έτος, διάρκειας 11 μηνών

7. Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη), για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης από τους Δήμους. Η δράση συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (πχ. Πρόγραμμα Θησέας και Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα). Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, καθώς και τη χρηματοδότηση ενεργειών για την εξοικονόμιση ενέργειας).

8. Πιλοτικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση :
 Τράπεζα χρόνου, η οποία αποτελεί ένα εναλλακτικό εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου και μία νέα διαφοροποιημένη μορφή εθελοντισμού, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής όλων σε ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών.
 Δημιουργία και λειτουργία Συνεταιρισμών, με στόχο τη ενεργό συμμετοχή των μελών τους σε οικονομικές δραστηριότητες και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση
 Δημιουργία και λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου, κοινωνικού παντοπωλείου κλπ.
Όσο νέοι κι αν αισθάνεστε, το πρόσωπό σας προδίδει την αληθινή ηλικία σας – αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει πρόσφατη μελέτη, που έδειξε ότι η μέση γυναίκα δείχνει τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη απ’ ό,τι στ’ αλήθεια είναι. Τι γίνεται, όμως, με το υπόλοιπο σώμα; Πόσο γερασμένο ή νεανικό είναι σε σύγκριση με την ημερομηνία γεννήσεώς σας; Και τι επιπτώσεις έχει αυτό για την υγεία σας;
Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν τα μίνι τεστ που ακολουθούν, και τα οποία δημιούργησαν βρετανοί ειδικοί για την εφημερίδα «Daily Mail».
Αρχίστε καταγράφοντας την χρονολογία της γέννησής σας και στη συνέχεια αρχίστε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε τα χρόνια που αντιστοιχούν στις απαντήσεις σας. Όταν κάνετε την πρόσθεση όλων των απαντήσεων και μετά τη διαίρεση με 9, θα ξέρετε την συνολική αληθινή ηλικία σας.
Συνολικά ή επιμέρους, εξάλλου, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την κατάσταση.

Τεστ 1: Εγκέφαλος
Μετρήστε ανάποδα σε 7άδες από το 100. Εάν έχετε ηλικία κάτω των 40 ετών, δεν πρέπει να χρειασθείτε πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Εάν έχετε ηλικία 40-60 ετών, δεν πρέπει να χρειασθείτε πάνω από 40 δευτερόλεπτα.
Η βαθμολογία σας: Αφαιρέστε 2 χρόνια εάν είστε πιο γρήγοροι από τους παραπάνω χρόνους. Προσθέστε 2 χρόνια αν είστε πιο αργοί.
Τι σημαίνει: «Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα που μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ τους μέσω συνδέσεων που είναι γνωστές ως συνάψεις», λέει ο δρ Νταίηβιντ Μουρ, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Όσο πιο δυνατές και περισσότερες είναι οι συνάψεις, τόσο πιο εύκολη είναι η επεξεργασία και η ανάκληση των πληροφοριών. Καθώς, όμως, μεγαλώνουμε, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν και οι συνάψεις να εκφυλίζονται, με επακόλουθο να φθίνει ο ρυθμός σκέψης και ανάκλησης των αναμνήσεων».
Για να τη βελτιώσετε: Για να βελτιώσετε την εγκεφαλική λειτουργία σας χρειάζεστε αεροβική άσκηση, η οποία διεγείρει την παροχή αίματος (και συνεπώς οξυγόνου) στον εγκέφαλο. Ο δρ Μουρ συνιστά να αφιερώνετε καθημερινά 30 λεπτά σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα ή το κολύμπι.

Τεστ 2: Δέρμα
Ακουμπήστε ανοιχτή την παλάμη σας σε ένα τραπέζι, πιάστε με το άλλο χέρι όσο περισσότερο δέρμα μπορείτε στην περιοχή ανάμεσα στον καρπό και στα δάχτυλα, και σφίξτε το δυνατά. Κρατήστε για 1 λεπτό και αφήστε το. Χρονομετρήστε πόση ώρα χρειάζεται για να ανακτήσει την φυσιολογική όψη του.
Η βαθμολογία σας: Αν χρειαστεί λιγότερο από 1 δευτερόλεπτα, αφαιρέστε 3 χρόνια από την ηλικία. Ανχρειαστεί 1-2 δευτερόλεπτα, δεναφαιρείτεούτεπροσθέτετε. Ανχρειαστεί 3-4 δευτερόλεπτα, προσθέστε 1 χρόνο. Ανχρειαστεί 5-10 δευτερόλεπτα, προσθέστε 2 χρόνια. Ανχρειαστεί 11-30 δευτερόλεπτα, προσθέστε 3 χρόνια.
Τι σημαίνει: Καθώς το δέρμα γερνάει και συσσωρεύει βλάβες από τον ήλιο, χάνει την ελαστικότητά του, επειδή ο ήλιος καταστρέφει το κολλαγόνο (είναι η πρωτεϊνη που κάνει το δέρμα ελαστικό). Η καταστροφή αυτή οδηγεί στις ρυτίδες και αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου, κατά τον δρα Άντριου Ράιτ, δερματολόγο στο BradfordTeachingHospital.
Για να τη βελτιώσετε: Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο και πάψτε να καπνίζετε, συνιστά ο δρ Ράιτ.

Τεστ 3: Μυς
Σταθείτε στο ένα πόδι και κρατήστε το άλλο, λυγίζοντάς το ώστε να έρθει προς τον σύστοιχο γλουτό. Βάλτε τα χέρια στη μέση σας και κλείστε τα μάτια σας. Μετρήστε πόση ώρα θα περάσει μέχρι να χάσετε την ισορροπία σας.
Η βαθμολογία σας: Αν αντέξετε 1 λεπτό, αφαιρέστε 4 χρόνια από την ηλικία σας. Αν αντέξετε 30 δευτερόλεπτα, αφαιρέστε 2 χρόνια. Αναντέξετελιγότεροαπό 2-3 δευτερόλεπτα, προσθέστε 3 χρόνια.
Τι σημαίνει: Όσο μεγαλώνουμε, τόσο χάνουμε τη μυϊκή δύναμη των ποδιών μας, αλλά και την ικανότητα να ελέγχουμε καλά την κινητικότητα των αρθρώσεων, κατά την φυσιοθεραπεύτρια Σάμι Μάργκο, από το Λονδίνο.
Για να τη βελτιώσετε: Να κάνετε καθημερινά άσκηση ισορροπίας με το ένα πόδι λυγισμένο προς τα πίσω. Η άσκηση αυτή βελτιώνει την ικανότητα των μυών να αντιλαμβάνονται την κίνηση, δυναμώνει τους μυς των ποδιών και βελτιώνει την σταθερότητα.

Τεστ 4: Μάτια
Στηρίξτε την μικρή πλευρά ενός μεγάλου χάρακα ακριβώς κάτω από το μάτι σας, με την μεγάλη ευθεία μπροστά σας. Μετακινήστε με αργό ρυθμό πάνω στον χάρακα μια εφημερίδα, διαβάζοντας τα μικρά γράμματα. Σταματήστε αμέσως μόλις αρχίσουν να θολώνουν τα γράμματα και δεν τα διαβάζετε καθαρά, και μετρήστε την απόσταση από το μάτι σας.
Η βαθμολογία σας: Αν η απόσταση είναι κάτω από 15 χρόνια, η ηλικία σας μένει η ίδια. Ανείναι 16-30 εκατοστά, προσθέστε 1 χρόνια. Ανείναι 31-60 εκατοστά, προσθέστε 2 χρόνια. Αν είναι 61-90 εκατοστά, προσθέστε 3 χρόνια. Αν είναι πάνω από 90 εκατοστά, προσθέστε 4 χρόνια.
Τι σημαίνει: Καθώς μεγαλώνουμε, τα μάτια μας χάνουν την δύναμη εστίασης, εξηγεί η δρ Σούζαν Μπλέικενι, από το Κολέγιο Οπτομετρών της Βρετανίας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο φακός του ματιού σκληραίνει και χάνει την ελαστικότητά του.
Για να τη βελτιώσετε: Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την διαδικασία της γήρανσης των ματιών, αλλά η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να διαφυλάξει την υγεία τους, μειώνοντας τον κίνδυνο αναπτύξεως νοσημάτων όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (είναι η κύρια αιτία τύφλωσης μετά τα 65).

Τεστ 5: Πνεύμονες
Πάρτε ένα μετρίου μεγέθους μπαλόνι και έναν χάρακα των 30 εκατοστών. Πάρτε βαθιά ανάσα και με μια προσπάθεια αδειάστε όλο τον αέρα μέσα στο μπαλόνι. Κρατήστε σφικτά την άκρη και μετρήστε το πλάτος του μπαλονιού. Πλάτος 7-9 εκατοστάσημαίνει 0,5 λίτροαέρας. 10-11 εκατοστά σημαίνει 1 λίτρο αέρα, 12-13 εκατοστά σημαίνει 1,5 λίτρο αέρα, 14-16 εκατοστά σημαίνει 2-3 λίτρα αέρα και 20-22 εκατοστά σημαίνει 4-5 λίτρα αέρα.
Η βαθμολογία σας: Αν έχετε λιγότερο από 1 λίτρο αέρα, προσθέστε 5 χρόνια στην ηλικία σας. Ανέχετε 1-1,5 λίτροπροσθέστε 3 χρόνια. Ανέχετε 2-3 λίτρα, προσθέστε 1 χρόνο. Αν έχετε 4-5 λίτρα, αφαιρέστε 3 χρόνια.
Τι σημαίνει: Καθώς μεγαλώνουμε, οι πνεύμονες γίνονται λιγότερο ελαστικοί με αποτέλεσμα να μην διαστέλλονται ούτε να συστέλλονται όσο καλά θα έπρεπε, εξηγεί ο δρ Κηθ Πράουζ από το Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα (BLF). Η φθορά αυτή μειώνει την πνευμονική ικανότητα, δηλαδή την συνολική ποσότητα του αέρα που μπορούμε να εκπνεύσουμε, αφού πρώτα γεμίσουμε καλά τους πνεύμονές μας με αέρα (η μέση πνευμονική ικανότητα των υγιών πνευμόνων είναι 3,6 λίτρα). Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου φθίνουν σταδιακά και οι μικροσκοπικές δομές των πνευμόνων που γεμίζουν με αέρα.
Για να τη βελτιώσετε: Η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια των περιττών κιλών είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι βελτίωσης της πνευμονικής ικανότητας, κατά τον δρα Πράουζ. Τα περιττά κιλά σημαίνουν ότι οι πνεύμονες πρέπει να δουλεύουν πιο σκληρά για να εισπνέουμε την ίδια ποσότητα οξυγόνου. Επιπλέον, το έξτρα λίπος στον θώρακα δυσκολεύει την σύσπαση των μυών που είναι υπεύθυνοι για την αναπνευστική λειτουργία. Φροντίστε ακόμα να γυμνάζετε καθημερινά τους πνεύμονές σας: να παίρνετε 3-4 πολύ βαθιές ανάσες, 3-4 φορές την ημέρα. Εάν λαχανιάζετε εύκολα ή πιο συχνά απ’ ό,τι οι συνομήλικοί σας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Τεστ 6: Ακοή
Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική βάζοντας τον ήχο στο ένα τέταρτο του ήχου που συνήθως την ακούτε. Μπορείτε να ακούσετε εξίσου καθαρά τα τραγούδια;
Η βαθμολογία σας: Εάν είναι αδύνατον να ακούσετε καθαρά, προσθέστε 5 χρόνια στην ηλικία σας. Εάν με το ζόρι ακούτε τις νότες και τους στίχους, προσθέστε 3 χρόνια. Εάν μπορείτε να διακρίνετε αρκετά καθαρά τους στίχους, προσθέστε 1 χρόνο. Εάν δεν δυσκολεύεστε καθόλου να ακούσετε, αφαιρέστε 2 χρόνια από την ηλικία σας.
Τι σημαίνει: Ο χρόνος και η έκθεση στους θορύβους της καθημερινότητας προκαλούν βλάβες στα νεύρα που μεταφέρουν τον ήχο από τα τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού προς τα κέντρα της ακοής στον εγκέφαλο, εξηγεί ο καθηγητής Μουρ. Υπολογίζεται ότι το 20% των ενηλίκων πάσχουν από μερική απώλεια της ακοής, με την πλειονότητα να έχουν ηλικία άνω των 60 ετών. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία η απώλεια της ακοής έχει μετατραπεί σε δεινό ακόμα και για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, εξαιτίας της πολύ δυνατής μουσικής με τα mp3, τα iPod, στα κλαμπ, στις συναυλίες κ.τ.λ.
Για να τη βελτιώσετε: Μην χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές μουσικής (από τα κινητά τηλέφωνα έως τα iPod) επί περισσότερο από μία ώρα την ημέρα – και να βάζετε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ήχο μπορείτε. «Όταν ο ήχος είναι χαμηλά, αναγκάζονται να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ακοή», λέει ο καθηγητής Μουρ.

Τεστ 7: Δόντια
Ματώνουν τα ούλα σας όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας; Μυρίζει άσχημα το στόμα σας;
Η βαθμολογία σας: Αν τα ούλα σας ματώνουν, προσθέστε 4 χρόνια στην ηλικία σας. Εάν έχετε κακοσμία του στόματος, προσθέστε 1 χρόνο. Ειδάλλως, η ηλικία σας μένει ως έχει.
Τι σημαίνει:Με το πέρασμα του χρόνου, συσσωρεύεται στα ούλα πλάκα που τους προκαλεί αιμορραγία όταν αναπτύσσουν φλεγμονή, λέει ο οδοντίατρος δρ Τσαρλς Φέρμπερ. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ουλίτιδα και, εάν αφεθεί δίχως θεραπεία, εξελίσσεται σε περιοδοντική νόσο. Στην περιοδοντική νόσο, τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν με επακόλουθο να εκτίθενται ολοένα περισσότερο τα ούλα και να δημιουργείται ένας μικρός θύλακας όπου παγιδεύεται πλάκα, την οποία δεν μπορεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα. Στα προχωρημένα στάδιά της, η περιοδοντική νόσος καταλήγει στην απώλεια των δοντιών. Όσον αφορά την κακοσμία του στόματος, συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι συσσωρεύεται πλάκα στην στοματική κοιλότητα.
Για να την βελτιώσετε: Να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας επί 2 λεπτά, φροντίζοντας να καθαρίζετε τέλεια τα όρια των ούλων γύρω από τα δόντια. Να καθαρίζετε επίσης τα σημεία ανάμεσα στα δόντια με οδοντικό νήμα. Και να πηγαίνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο, δύο φορές τον χρόνο.

Τεστ 8: Καρδιά
Μετρήστε την περίμετρο των γοφών σας στο πιο φαρδύ σημείο των γλουτών σας. Στη συνέχεια μετρήστε την μέση σας, στο πιο λεπτό της τμήμα. Διαιρέστε την περίμετρο της μέσης σας με την περίμετρο των ισχίων και θα βρείτε έναν αριθμό (λ.χ. 0,8).
Η βαθμολογία σας: Αν ο αριθμός σας είναι 0,7 ή λιγότερο, αφαιρέστε 1 χρόνο από την ηλικία σας. Ανείναι 0,85, προσθέστε 3 χρόνια. Ανείναιπάνωαπό 1, προσθέστε 5 χρόνια.
Τι σημαίνει: Το να έχει κανείς περίμετρο μέσης ίση ή μεγαλύτερη από αυτήν των ισχίων (δηλαδή πηλίκο πάνω από 1) είναι πολύ ανθυγιεινό. Όσοι έχουν πολύ λίπος γύρω από τη μέση τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το έμφραγμα.
Για να τη βελτιώσετε: Εδώ οι συμβουλές είναι οι συνήθεις: να περπατάτε καθημερινά με γρήγορο βήμα, να τρώτε υγιεινά και να προσπαθήσετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά.

Τεστ 9: Ήπαρ
Ποια είναι η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ που πίνετε σε μία ημέρα, κάθε εβδομάδα;
Η βαθμολογία σας: Αν πίνετε 3 ή λιγότερα ποτά, αφαιρέστε 3 χρόνια από την ηλικία σας. Αν πίνετε 4 ποτά, η ηλικία σας παραμένει ως έχει. Αν πίνετε 5 ποτά, προσθέστε 1 χρόνο στην ηλικία σας. Αν πίνετε πάνω από 5 ποτά, προσθέστε 3 χρόνια.
Τι σημαίνει: Το ήπαρ έχει την (μοναδική) ικανότητα να αναπλάθεται, αλλά κάθε φορά που μεταβολίζει αλκοόλ, κάποια από τα κύτταρά του πεθαίνουν. Εάν συνεπώς πίνετε πολύ επί χρόνια, το ήπαρ χάνει την αναπλαστική ικανότητά του, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρές βλάβες. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε ο όγκος του μειώνεται, με συνέπεια να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο το πρόβλημα στα «γερά ποτήρια».
Για να τη βελτιώσετε: Να μην υπερβαίνετε τα 2 ποτά την ημέρα εάν είστε γυναίκα και τα 3 εάν είστε άντρας. Να προσέχετε την κατανάλωση λιπών, διότι μια διαταραχή που λέγεται λιπώδες ήπαρ (είναι η συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα) αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας. Αυτή είναι μια διαταραχή που αποτελεί αιτία κιρρώσεώς του ήπατος, η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικό καρκίνο.

Προβιοτικά: Τα χρήσιμα μικρόβια

 
 
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμά τους μέσα από την γαστρεντερική οδό και βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού. Ο συνολικός τους αριθμός είναι αρκετές χιλιάδες δισεκατομμύρια, ίσως πιο πολλά και από τον αριθμό των κυττάρων του σώματός μας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες προβιοτικών μικροοργανισμών (μικροβίων), το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus, τα οποία έχουν πολλά υποείδη. Πάνω από 400 είδη μικροοργανισμών βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα του ανθρώπου. «Καλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα. Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, τόσο των επιστημονικών μελετών, όσο και των εμπορικών επιχειρήσεων. Και αυτό εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία των ανθρώπων.
Αναλυτικότερα, στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός βακτηριδίων, που συνιστούν την γνωστή μας εντερική χλωρίδα. Η χλωρίδα του παχέος εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών. Επίσης, εξασφαλίζει προστασία έναντι των λοιμώξεων και της μόλυνσης του πεπτικού συστήματος από παθογόνους οργανισμούς που εισέρχονται στο έντερο μέσω των τροφών. Για να προάγουμε λοιπόν την υγεία του οργανισμού μας, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα ευεργετικά βακτήρια της χλωρίδας ενεργά και σε υψηλές συγκεντρώσεις. Η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται σημαντικά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής με το έντονο στρες και το άγχος της καθημερινότητας, από την κακή διατροφή και ειδικότερα όταν αυτή βασίζεται σε λιπαρές τροφές, αλκοόλ, και πολύ λίγες φυτικές ίνες, τη λήψη φαρμάκων, τα ταξίδια σε μακρινούς τόπους, και τα ακανόνιστα γεύματα. Εδώ λοιπόν έρχονται να παίξουν τον δικό τους ρόλο τα προβιοτικά. Μπορούμε να προστατέψουμε και να αποκαταστήσουμε την εντερική χλωρίδα, μέσω της πρόσληψης των προβιοτικών συστατικών.
Για να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα βακτήριο ως προβιοτικό, οι επιστήμονες θέτουν μια σειρά προϋποθέσεων. Το πιο σημαντικό, είναι το βακτήριο αυτό να έχει μια θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, η λήψη προβιοτικών ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας τα άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην αποφυγή ιογενών διαρροιών, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας.
Τα προβιοτικά φαίνεται επίσης να αναστέλλουν τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, του μικροβίου που ενοχοποιείται για το έλκος.
Επιπρόσθετα, συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.
Τα προβιοτικά και το γιαούρτι έδειξα να βελτιώνουν την πέψη των γαλακτοκομικών με λακτόζη, μειώνοντας σημαντικά τα συμπτώματα δυσανεξίας.
Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση προβιοτικών συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες.
Χρήσιμα είναι τα προβιοτικά και σε κάθε γυναίκα που παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), ή ουρολογικές λοιμώξεις (κυστίτιδα).
Τα προβιοτικά πρέπει να συστήνονται σε περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικών, λόγω λοιμώξεων. Εδώ είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται το παραδοσιακό γιαούρτι κατά τη φάση που λαμβάνει κανείς αντιβιοτικά, και τα προβιοτικά να δίνονται μετά το τέλος της θεραπείας και για 15 ημέρες περίπου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι σε μια πληθώρα περιπτώσεων, που εμφανίζονται θα λέγαμε συχνά, τα προβιοτικά έχουν την θέση τους στη θεραπευτική μας προσέγγιση.
Κυριότερα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν τα προβιοτικά γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν προϊόντα ζύμωσης ή ακόμα και λαχανικά, και πρόσφατα τυριά και παγωτά. Επιπλέον, είναι σήμερα δυνατή η προσθήκη προβιοτικών σε ειδικές τροφές για βρέφη αλλά και η διάθεσή τους σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.
Τα προβιοτικά με την μορφή τροφίμων μπορούν να καταναλώνονται άφοβα από όλους. Ωστόσο, δεν συνίσταται η χορήγηση τους σε υγιή βρέφη πριν από τον 6ο μήνα της ζωής, λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος.
Δεν χρειάζεται υπερκατανάλωση των προβιοτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, αλλά χρήση τους με σύνεση, χωρίς να υποκατασταθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή.
Τα προβιοτικά τρόφιμα για να είναι ασφαλή θα πρέπει να έχουν ετικέτα με τις αναλυτικές πληροφορίες που απαιτούνται από το νόμο, να αναγράφονται τα είδη της καλλιέργειας των βακτηριδίων που περιέχουν και να διατηρούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Το νέφος προκαλεί μεταβολές στο DNA


Πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από όσες πιστεύαμε έως σήμερα, έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στη δημόσια υγεία. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η οποία διεξήχθη στην Τσεχία, αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε συγκεκριμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.

Οι Τσέχοι ειδικοί μελέτησαν επί πέντε χρόνια το DNA 950 αστυνομικών και οδηγών λεωφορείων, που εργάζονταν τουλάχιστον 8 ώρες στους δρόμους της Πράγας. Σε κάθε έναν είχε τοποθετηθεί ειδική συσκευή μέτρησης της έκθεσής του σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, όπως το βενζοπυρένιο. Κατόπιν, οι γιατροί ήλεγχαν την κατάσταση του DNA τους, μελετώντας τα λευκά αιμοσφαίρια των ατόμων με τη βοήθεια νέων πιο ευαίσθητων τεχνικών.

Διαπίστωσαν ότι η εισπνοή ακόμη και μικρών ποσοτήτων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) αυξάνει τις ενδείξεις καρκίνου, καθώς οι μικρές αυτές ενώσεις προσκολλώνται στην αλυσίδα του DNA προκαλώντας ανωμαλίες στην αλληλουχία των γενετικών βάσεων. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης, ότι οι ενδείξεις αυτές ήταν εντονότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (1,58 ng/m3). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους είναι ανησυχητικά, καθώς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς για την ποιότητα της ατμόσφαιρας η έκθεση σε τέτοιες ενώσεις, δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 ng/m3. Η υπέρβαση αυτού του ορίου έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου με την πάροδο των ετών.

Η βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου θεωρεί ότι μέτρα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χρειάζονται άμεσα και στη χώρα μας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αρκείται στην έκδοση προειδοποιήσεων κάθε φορά, που οι ρυπαντές ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Εξακολουθεί να αγνοεί τους κινδύνους για τους πολίτες και τις επιστημονικές έρευνες. Δεν διαθέτει ούτε πολιτική, αλλά ούτε και σχέδιο αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος που ταλανίζει τους κατοίκους πολλών αστικών κέντρων της Χώρας μας.
Θωρακίστε τον οργανισμό σας με ρόδι

 

Το ρόδι θεωρείται σύμβολο καλής τύχης, ευμάρειας, ευλογίας αλλά και γονιμότητας, γι΄αυτό και συνηθίζεται να το σπάζει στο σπίτι αυτός που κάνει ποδαρικό την Πρωτοχρονιά για να πάει καλά όλη η νέα χρονιά.

Πέρα από τους συμβολισμούς, το ρόδι είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς μας την ευκαιρία να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική του αξία. Τα 100 γρ. ροδιού μας δίνουν περίπου 73 θερμίδες προερχόμενες κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες (17 γρ) και λιγότερο από πρωτείνη (1 γρ), ενώ το λίπος είναι περίπου 0,3 γρ. Αποτελείται κατά 81% από νερό και προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου (250 mgr) και χαμηλές νατρίου.

Το ρόδι επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, καροτένιων και βιταμίνης C. Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, κ.α.

Ο χυμός του, που είναι εξίσου πλούσιος στα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε, συνιστάται να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Εξάλλου συμβάλλει στην πλήρωση των αποθεμάτων καλίου στον οργανισμό, λειτουργώντας αποτρεπτικά για δυσάρεστες καταστάσεις όπως κράμπες ή σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του ασκούμενου.

Και επιπλέον έχει υπέροχη γεύση, ταιριάζει απίθανα με τις σαλάτες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να είναι Πρωτοχρονιά για να το εντάξετε στο διαιτολόγιο σας.

Ο αυτοέλεγχος το "κλειδί" για να σταματήσουμε τις κακές συνήθειες

Ο αυτοέλεγχος το "κλειδί" για να σταματήσουμε τις κακές συνήθειες

Οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας εν όψει νέας χρονιάς πάντα είναι ότι θα σταματήσουμε κακές συνήθειες, όπως η υποταγή στις λιγούρες μας, το αποτέλεσμα των οποίων μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Το «κλειδί» για να γίνει φέτος η πρόθεσή μας πράξη είναι ο αυτοέλεγχος και η νέα «Βίβλος» που γράφτηκε γι' αυτόν, με τίτλο «Maximum Willpower».

Σε αυτό το βιβλίο, η Αμερικανίδα ψυχολόγος Κέλι Μακ Γκόνιγκαλ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έχει συγκεντρώσει όλα τα τελευταία ερευνητικά συμπεράσματα στον τομέα του αυτοελέγχου και εξηγεί πώς είναι εφικτό να σταματήσουμε βλαβερές συνήθειες υιοθετώντας παράλληλα νέες και πιο επωφελείς.

Οι πηγές άντλησης δύναμης για τον αυτοέλεγχο μπορεί να είναι πολύ απλά πράγματα! Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ στην Αυστραλία έδειξαν ότι η άσκηση, ακόμη και όταν γίνεται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, βελτιώνει πολύ τη συνέπεια του ασκούμενου στον υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, οι καθημερινές ασκήσεις αυτοελέγχου, ακόμη και για μικρά και ασήμαντα ζητήματα, όπως το να στρώνουμε το κρεβάτι μας, μπορεί να μας χαλυβδώσουν ώστε να κατορθώσουμε να είμαστε συνεπείς σε μεγαλύτερους στόχους αυτοβελτίωσης.

Και ο έλεγχος του στρες όμως αποδεικνύεται κομβικό σημείο στην προσπάθεια του αυτοελέγχου. Για να αντιμετωπίσουμε το στρες, συνήθως πέφτουμε με τα μούτρα σε συνήθειες που ενεργοποιούν το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, όπως το φαγητό. Δυστυχώς, όταν χάνουμε το μέτρο στις ανακουφιστικές μας διεξόδους, αυτές τείνουν να γίνουν βλαβερές αναγκάζοντάς μας έτσι να ανοίξουμε νέα μέτωπα αυτοελέγχου.

Τέλος, στο βιβλίο «Maximum Willpower» τονίζεται ότι πρέπει να χειριζόμαστε έξυπνα την αποτυχία μας να επιδείξουμε αυτοέλεγχο. Οταν λοιπόν αποτύχετε να μείνετε συνεπής στον στόχο σας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εστιάσετε στα αισθήματά σας και να αναρωτηθείτε μήπως είστε υπερβολικά επικριτικός με τον εαυτό σας.

Σκεφτείτε ανθρώπους που σέβεστε πολύ. Θα διαπιστώσετε ότι και αυτοί δεν είναι τέλειοι σε όλα. Τέλος, σκεφτείτε τι θα λέγατε σε έναν φίλο σας που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εσάς για να τον παρηγορήσετε. Αυτή η οπτική θα σας βοηθήσει να συγχωρήσετε τον εαυτό σας, ώστε να επανέλθει δριμύτερος στη μάχη της αυτοβελτίωσής του.

Συμβουλές για να προστατευτείτε από τη σαλμονέλα

 
Συμβουλές για να προστατευτείτε από τη σαλμονέλα

Σαλμονέλα είναι το όνομα ενός γένους ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων Gram – αρνητικών και μη σπορογόνων που κατατάσσονται σε πέντε ομάδες A, B, C, D και Ε.

Διακρίνονται τρία κύρια είδη σαλμονέλας, η Salmonella Typhi, Salmonella cholarae suis και η salmonella Enteritidis.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας καταστρέφονται σε θερμοκρασία 60ο Κελσίου σε διάστημα 15-20 λεπτών.

Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως από την κατανάλωση μολυσμένου πόσιμου νερού και τροφίμων. Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται όταν υπάρχει ανθυγιεινή αποχέτευση και καταλήγουν σε αυτόν αστικά λύματα μολυσμένα με σαλμονέλα, όπως σε λίμνες, ποτάμια, και θάλασσες, με αποτέλεσμα να μολύνονται τα οστρακοειδή που ζουν σε υδάτινο περιβάλλον, τα υδρόβια πτηνά, τα ζώα που πίνουν από αυτό το νερό, καθώς και τα αγροτικά προϊόντα που για το πότισμά τους χρησιμοποιείται αυτό το νερό.

Έτσι το ζώο το οποίο θα πιει από αυτό το νερό θα μολυνθεί, θα νοσήσει, και επομένως θα δώσει μολυσμένο κρέας, και, αν είναι γαλακτοπαραγωγό, θα δώσει και μολυσμένο γάλα. Με τον ίδιο τρόπο τα πτηνά που θα καταναλώσουν μολυσμένο νερό θα δώσουν και μολυσμένα αυγά και κρέας.

Πέρα από τους ανωτέρω μηχανισμούς, τα τρόφιμα μπορεί να επιμολυνθούν με σαλμονέλα από τα κόπρανα τρωκτικών, καθώς και από τα έντομα τα οποία μεταφέρουν μηχανικά το βακτήριο (μύγες).

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με άμεση επαφή (εντεροστοματικός κύκλος). Ο πάσχοντας αποβάλλει σαλμονέλες με τα κόπρανά του και, αν δεν τηρήσει τους κανόνες ατομικής υγιεινής για το σωστό και αναγκαίο πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του αποχωρητηρίου, με τα μολυσμένα αυτά χέρια θα μολύνει άλλα χέρια διά της χειραψίας, καθώς και άλλα αντικείμενα και τρόφιμα κατά την επαφή μαζί τους (έμμεση επαφή).

Υποδόχα της σαλμονέλας είναι τα άγρια και τα οικιακά ζώα, όπως τα βοοειδή, τα πουλερικά - πτηνά, οι χοίροι, οι σκύλοι, οι γάτες και οι χελώνες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 10 έως 36 ώρες.

Προληπτικά μέτρα

- Μαγειρεύουμε καλά το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά.

- Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που αφορούν στον ορθό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων, τηρώντας τις θερμοκρασίες συντήρησής τους, και τον ξεχωριστό χειρισμό και αποθήκευση των ωμών προϊόντων από τα μαγειρευμένα τρόφιμα.

- Καθαρίζουμε τους πάγκους εργασίας και τα σκεύη με τα οποία χειριστήκαμε ωμά τρόφιμα.

- Προστατεύουμε τα τρόφιμα από τα έντομα και τα τρωκτικά, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εντομοκτονίας και μυοκτονίας.

- Τέλος απαραίτητος είναι ο περιοδικός Υγειονομικός Έλεγχος της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, οι οποίες και θα διαφωτίζουν τον πληθυσμό σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της νόσου.

Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης στο Μοσχάτο

Η ανταλλαγή υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος είναι ο σκοπός της Τράπεζας Χρόνου και Αλληλεγγύης στο Μοσχάτο, που ιδρύθηκε από την Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδρυτές της, η Τράπεζα στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής υπηρεσιών και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.
  • Μια ώρα διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών εξισώνεται και ανταλλάσσεται με μια ώρα baby sitting

  • Μια ώρα καθαριότητας του σπιτιού εξισώνεται και ανταλλάσσεται με μια ώρα διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι όσοι χρησιμοποιούν το σύστημα της Τράπεζας Χρόνου και Αλληλεγγύης Μοσχάτου δεν αφήνουν το κρατικό νόμισμα και τις δουλειές τους, αλλά έχουν ένα παράλληλο δρόμο, που βοηθάει το εισόδημα τους και στην πράξη είναι σαν να γίνεται μεγαλύτερο.
Την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων αναλαμβάνει, στην Πάτρα, ο σύλλογος στήριξης του σταθμού μέριμνας ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ειδικότερα, κατόπιν σύμβασης που υπέγραψε ο σύλλογος με τον δήμο Πατρέων αναλαμβάνει για έναν χρόνο την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, ανάλογα με το επείγον κάθε περίπτωσης και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο οποίος θα γίνεται από τον δήμο σε συνεργασία με τον σύλλογο.

Επίσης, ο σύλλογος υποχρεούται, σύμφωνα με την σύμβαση, να παραχωρεί το κτηνιατρείο σε εθελοντές κτηνιάτρους για τη στείρωση ζώων, κατόπιν συνεννόησης με τον δήμο.

Ο σύλλογος στήριξης του σταθμού μέριμνας ζώων ιδρύθηκε το 1996 από μέλη του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών και λειτουργεί σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων στην πανεπιστημιούπολη.

Στο σταθμό συγκεντρώνονται δεκάδες αδέσποτα ζώα, περιθάλπονται τα άρρωστα, πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και στειρώσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια δωρεάν διάθεσής τους, σε όσους ενδιαφέρονται. Σύμφωνα με τον σύλλογο, η ευθανασία και η παραχώρηση ζώων για πειραματικούς σκοπούς έχουν αποκλεισθεί κατηγορηματικά.

Ο νόμος για την περιβαλλοντική ευθύνη στο υπουργικό συμβούλιο


Το σχέδιο νόμου για την εναρμόνιση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά τις ποινικές ευθύνες σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, όσοι μολύνουν το περιβάλλον έρχονται αντιμέτωποι με βαριές ποινικές πράξεις σε βαθμό κακουργήματος που μπορεί να φτάσει μέχρι και ισόβια κάθειρξη και έχουν την κύρια ευθύνη για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης.

Παράλληλα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος θα έχουν αρμοδιότητες για την προανάκριση σε περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Επίσης η κοινοτική οδηγία βάζει στόχους για την ανακύκλωση σε χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί που θα πρέπει να φτάσει στο 50% έως το 2020 ενώ η ανακύκλωση για τα υλικά κατεδαφίσεων θα πρέπει να φτάσει στο 70%.

Η Ελλάδα έχει «νομοθετική ιστορία» στην ποινική θωράκιση της προστασίας του περιβάλλοντος με το άρθρο 28 του ν.1650/1986 «για την προστασία του περιβάλλοντος «(Α’160), ενός νόμου-πλαισίου που εκδόθηκε κατ΄ επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975. Με το νόμο αυτό εκφράστηκε η ανάγκη για σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς στον κρίσιμο τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η οδηγία για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος αποσκοπεί στην καθιέρωση ενός ενιαίου ελάχιστου πλαισίου ποινικής προστασίας για ολόκληρη την ΕΕ, μέσω του οποίου είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, θεσπίζοντας παράλληλα κοινές αρχές και προσεγγίσεις για τα κράτη μέλη.

Η τράπεζα που καταπολεμά την πείνα

       
Παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν πολλοί Έλληνες, ευτυχώς, υπάρχει ακόμη ανθρωπιά στις μέρες μας… Η Τράπεζα Τροφίμων είναι ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας στην Ελλάδα.

Οι βασικοί σκοποί της Τράπεζας Τροφίμων είναι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, η προσφορά τροφίμων και αγάπης σε όσους το έχουν ανάγκη και η αφύπνιση και καλλιέργεια της αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο.

Συγκεντρώνει δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλα είδη, πριν από τη λήξη τους -σε καλή κατάσταση και ποιότητα- και τα διανέμει δωρεάν σε ιδρύματα με περιορισμένους πόρους που φιλοξενούν ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ορφανά παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, αστέγους και άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Όπως είναι γνωστό, η βιομηχανία παράγει τόνους τροφίμων που δεν μπορεί να διαθέσει στο εμπόριο (προϊόντα λιποβαρή, με σχισμένη ετικέτα, με πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης ή προϊόντα των οποίων η σύνθεση ή η συσκευασία έχουν αλλάξει) και που συνήθως καταλήγουν στη χωματερή.

Η Τράπεζα Τροφίμων συλλέγει αυτά τα προϊόντα και τα διανέμει σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, βοηθά ενορίες που προσφέρουν συσσίτια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, Αριστομένης Διονυσόπουλος, λέει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 200 συσσίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα τρόφιμα αυτά σιτίζουν 25.000 ανθρώπους. Το 2010 μοιράζαμε συνολικά 100 τόνους τρόφιμα τον μήνα».

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ» στα σχολεία των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης
   
Απολογισμός για το έτος 2011
logos
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»
ΜΚΟ Ζωφόρος Ηρακλείου Κρήτης
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
Αναγκαιότητα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία
Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στη χώρα μας αποτελούν ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
kakopoihsh1Μέσω της εθελοντικής μας δράσης γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αναρίθμητων κακοποιήσεων, δηλητηριάσεων και δολοφονιών κυρίως αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και άλλων ζώων. Σε χωριά, σε πόλεις, ακόμα και μέσα σε σχολεία συναντάμε φαινόμενα κακοποίησης που ξεπερνούν τη φαντασία μας, και που όμως συχνά αντιμετωπίζονται με απάθεια σαν αναπόφευκτο μέρος της πραγματικότητας για την οποία δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα.
Ταυτόχρονα τα ζώα θεωρούνται συχνά ως εργαλεία τα οποία είναι αναλώσιμα εφόσον σταματήσει η χρηστική τους αξία για τον άνθρωπο, ενώ μια σειρά μύθων σχετικά με την ευφυΐα τους, τις ικανότητες τους, τα συναισθήματα τους ή ακόμα και τις ανάγκες τους καθορίζουν τις συνθήκες συμβίωσης μαζί τους.
Εκπαιδευτική δράση
apologismos4Είναι βαθιά μας πεποίθηση, ότι η διαμόρφωση μιας νέας στάσης απέναντι σε όλα τα ζώα πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και μέσα από το σχολείο. Τα έτη 2009-2011 ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων η «Προστασία των Ζώων» (http://www.animalscare.gr) διοργανώνει ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία του Νομού Χανίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τα αρμόδια Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α' βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κατά τις οποίες ενημερώνονται πάνω από 5000 μαθητές.
Αν και τα αποτελέσματα των ενημερωτικών δράσεων λόγω της φύσης τους δεν είναι ποτέ άμεσα μετρήσιμα στο σύνολό τους, τόσο μαθητές, όσο και εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων εκφράζουν την ανάγκη της συνέχισης των ενημερωτικών εκστρατειών, οι οποίες έχουν μεγάλη απήχηση.apologismos1
Για να ανταποκριθεί στην ανάγκη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την προσέγγιση του ζητήματος των ζώων μέσα στην τάξη, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει τον Φεβρουάριο του 2011 σχετική ημερίδα για εκπαιδευτικούς στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου σε συνεργασία με το Γραφείο Π.Ε. Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με τη συμμετοχή 30 εκπαιδευτικών.

Πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου»
Στα τέλη του 2010 με πρωτοβουλία της Βασιλικής Χρήστου (ΜΚΟ Ζωφόρος) και της ειδικού συμπεριφοράς ζώων Μελίτας Λαζαράτου («Η Προστασία των Ζώων») σε συνέχεια κακοποιήσεων που έχουν παρατηρηθεί στην Αμοργό, ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» με στόχο να επεκταθεί η ενημέρωση στα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές όπου σημειώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα, και σε περιοχές όπου οι ενημερωτικές δράσεις είναι περιορισμένες. Οι πρώτες παρουσιάσεις πραγματοποιούνται από τη Μελίτα Λαζαράτου σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αμοργού με εξαιρετικά σχόλια από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
apol2Την άνοιξη του 2011 η ενημερωτική δράση επεκτείνεται στην περιοχή των Κυκλάδων μετά από αίτημα εκπαιδευτικών και κατοίκων της περιοχής Νάξου, Κουφονησίου, Σχοινούσας, Ηρακλειάς ενώ πριν να κλείσουν τα σχολεία για καλοκαίρι πραγματοποιούνται παρουσιάσεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Σαντορίνη, στη Σύρο, στη Μήλο και στην Ίο.
Η εκστρατεία πραγματοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με τα αρμόδια Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την τοπική αυτοδιοίκηση. Συνολικά το σχολικό έτος 2010-2011 ενημερώνονται πάνω από 4800 μαθητές και 150 εκπαιδευτικοί οι οποίοι αγκαλιάζουν την όλη προσπάθεια. Επίσης στη Νάξο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα τοπικά Γραφεία Π.Ε. ενημερωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς όπου στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιείται και εισήγηση με θέμα «Προσεγγίσεις του ζητήματος των ζώων μέσα στην τάξη». (http://oikokyklades.blogspot.com/2011/03/282.html).

Το φθινόπωρο του 2011 ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» παίρνει άδεια για διεξαγωγή του προγράμματος πανελλαδικά. Ανταποκρίνονται άμεσα σχολεία από πολλές περιοχές της χώρας και φιλοζωικοί σύλλογοι, μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. H σχολική χρονιά ξεκινά με τα σχολεία της Λέσβου και της Χίου, όπου ενημερώνονται 2400 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου και των δύο βαθμίδων της Χίου. Τον Φεβρουάριο του 2012 θα πραγματοποιηθεί δεύτερη επίσκεψη στη Χίο ώστε να συνεχιστεί η ενημέρωση και σε άλλα σχολεία του νησιού και να διοργανωθεί σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς.apologismos2
Πριν το τέλος του 2011 πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε σχολεία των Χανίων με τη συμμετοχή 750 μαθητών. Περιστατικά πυροβολισμών ζώων συντροφιάς αναφέρονται με ιδιαίτερη συχνότητα από τους μαθητές.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟ 2011
Μέσα από την όλη εμπειρία ενημέρωσης συνολικά 7950 μαθητών αξίζει να σημειωθούν τα εξής:
• Αν και φαίνεται ότι μέσα από το σχολείο περνά το μήνυμα πως πρέπει τα παιδιά και όλοι μας να διατηρούμε μια φιλόζωη στάση αγάπης και φροντίδας προς τα ζώα συντροφιάς, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει πιο εκτενής ενημέρωση για την φροντίδα τους και να καλλιεργηθεί ο σεβασμός και προς τα άλλα είδη.
• Μέσα από τις μαρτυρίες των μαθητών προκύπτει ότι, αν και το είδος των κακοποιήσεων (εγκατάλειψη, μόνιμο δέσιμο, δηλητηρίαση, πυροβολισμοί, κυνήγι) διαφέρει στις περιοχές όπου διεξάγεται το πρόγραμμα, ο βαθμός και η βιαιότητα τους εμφανίζεται ίδια παντού.
• Το ζήτημα των ζώων αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο που αφορά κυρίως τις μικρές ηλικίες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός κακοποιήσεων από ανηλίκους σημειώνεται από μαθητές της δευτεροβάθμιας. Ο φόρτος της σχολικής ύλης δυστυχώς αποθαρρύνει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας από το να δηλώσουν συμμετοχή και να ασχοληθούν με ένα θέμα που αφορά όλους μας.
• Οι μαθητές όλων των βαθμίδων αντιμετωπίζουν με πολλή προσοχή και σοβαρότητα το ζήτημα των ζώωνapol1
(συντροφιάς και άλλων) εφόσον πέρα από την πληροφόρηση, τους δοθεί η ευκαιρία να προβληματιστούν μέσα από ερωτήσεις και διάλογο.
• Οι μαθητές όλων των βαθμίδων είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής τους και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κακοποιήσεων, εφόσον δοθεί έναυσμα μέσα από συζήτηση και εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από εκπαιδευτικούς.
Είναι απαραίτητη η επιμόρφωση εκπαιδευτικών με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, κυρίως όσων δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ώστε να προσεγγίσουν με σφαιρικό και αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα των ζώων μέσα στην τάξη.
• Υπάρχει άμεση ανάγκη διεξαγωγής του προγράμματος από περισσότερα μέλη φιλοζωικών σωματείων τα οποία μετά από κατάλληλη εκπαίδευση θα αναλαμβάνουν την ενημερωτική δράση στα σχολεία της περιοχής τους, ώστε να επαναλαμβάνονται και οι επισκέψεις.

Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;
Η επίσκεψη διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:
i) για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με τους μύθους που αφορούν όλα τα ζώα, με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους, και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.
ii)για τις Γ-ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας κυρίως των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε με βάση τις δικές τους ανάγκες, και αφιερώνεται χρόνος στο θέμα των κακοποιήσεων και στο πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
zoo_animals_in_cages_8
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που γίνονται αντικείμενο έκθεσης σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να προχωρήσουν σε δικές τους δράσεις για να ενημερώσουν τους συμμαθητές,την οικογένεια και τη γειτονιά τους.
iii) για το νηπιαγωγείο, τις Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση για τα ζώα συντροφιάς. Τα παιδιά καλούνται να πουν τι σημαίνει «να είμαστε φίλοι» και πως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια σχέση με κάποια ζώα. Μέσα από εικόνες και αφήγηση μαθαίνουμε πως να τα φροντίζουμε με βάση τις δικές τους ανάγκες, πως να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος, και πως να τα προσεγγίζουμε. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένοι. Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων.
Η υλοποίηση του προγράμματος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη των χορηγών μας:
Από τον κτηνιατρικό χώρο: Αττικό Νοσοκομείο Ζώων , Λινού Μαρία , Μπαμπλένης Θοδωρής
Από τον χώρο πώλησης τροφών και αξεσουάρ ζώων: Άννα Πολυχρόνη από την ''Αποθήκη της Άννας'' και η εταιρεία Ηappy dog A.E
Και των: Αδάμη Αικατερίνη, Κυπραίος Γεώργιος, Σταματίου Σταμάτης, Φαρμάκα Καίτη , και Χρήστου Βίκυ
Όπως και των τοπικών χορηγών μας:
Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Γιάννη και Όλγας Λινού για τα νησιά Χίου και Λέσβου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» επικοινωνήστε στο melitalazaratou@gmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Υπάρχουν πολλοί ακόμα μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μέλη φιλοζωικών συλλόγων στα νησιά του Αιγαίου, της Κρήτης και σε άλλες περιοχές της χώρας μας που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και επιθυμούν να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία της περιοχής τους.
Όμως το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τη στήριξη ανθρώπων που καταλαβαίνουν ότι το ζήτημα των ζώων είναι πρώτα από όλα θέμα παιδείας.
Ενίσχυσε κι εσύ την προσπάθεια τώρα!

ΥΠΕΚΑ: Οι δήμοι θα πληρώσουν τα πρόστιμα της Ε.Ε. για τις χωματερές

Στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ μεταθέτει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου το κόστος των προστίμων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χωματερές-παραβάσεις ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σύμφωνα και με το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η καθιέρωση από το 2014 ειδικού τέλους ταφής για τα μη επεξεργασμένα αποβλήτα.

Pink Martini - Una notte a Napoli

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ: Lisa Hannigan - The Man I Love

Τελαίθριον: η πρώτη οικολογική κοινότητα στην Ελλάδα (video)

Ως φως στο τούνελ και εικόνα ενός πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος θεωρείται από πολλούς η ανάπτυξη της πρώτης οικολογικής κοινότητας στη χώρα μας.
Πρόκειται για την κοινότητα Τελαίθριον η οποία βρίσκεται στο όρος Τελέθριον της Βόρειας Εύβοιας και η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει υπόδειγμα αειφορίας και παράδειγμα τρόπου ζωής απόλυτα εναρμονισμένου με το φυσικό περιβάλλον.
Το εγχείρημα Τελαίθριον, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, έχει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης, απόλυτα αναγκαίας, οίκο-κοινότητας στην Ελλάδα η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών για ενέργεια, χρήσης καθαρών και αποτελεσματικών Μέσων Μεταφοράς, συνεχούς έρευνας και εκπαίδευσης σε όλα τα σχετικά θέματα και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς όλους.
Η κοινότητα χωρίζεται σε τρία μεγάλα βασικά τμήματα.
Στο κέντρο της θα βρίσκεται το Συγκρότημα Γεωδαιτικών Θόλων που λειτουργεί ως η καρδιά του εγχειρήματος και θα αποτελείται από πέντε αλληλοσυνδεόμενους γεωδαιτικούς θόλους, ο καθένας εκ των οποίων θα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.
Ο κεντρικός θόλος θα έχει επιφάνεια περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα και οι τέσσερις θόλοι που θα τον περιβάλλουν θα είναι επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας.
Οι θόλοι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι προς όλους, θα λειτουργούν σαν κοινοί χώροι εστίασης και θα υποστηρίζουν εκπαιδευτικούς χώρους, χώρους επικοινωνίας και υποστήριξης, χώρους τέχνης και μουσικής, χώρους ερευνών και επιστήμης, αθλητικούς και χώρους διασκέδασης.
–Οι Yurt Ενότητες
Για οικιακούς και σκοπούς στέγασης θα χρησιμοποιηθούν τρεις ατομικές Yurt Ενότητες. Κάθε Yurt Ενότητα θα αποτελείται από έξι αλληλοσυνδεόμενα ατομικά yurt.
Στο κέντρο ένα yurt επιφάνειας περίπου 45 τετραγωνικών μέτρων θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για τα υπόλοιπα πέντε, καθένα εκ των οποίων θα έχει επιφάνεια 16 τετραγωνικών μέτρων.
Στο κοινό yurt θα υπάρχει κεντρική θέρμανση, μπάνια, μικρή κουζίνα, βιβλιοθήκη, τερματικό και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.
Τα πέντε μικρότερα yurt θα χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση, με μεγάλες κρεβατοκάμαρες, γραφεία κ.α.
Στόχος του σχεδιασμού είναι ο υποπενταπλασιασμός των αναγκών σε ενέργεια και υλικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις πρώτες «γιούρτες» εμπνεύστηκαν οι νομάδες Μογγόλοι κατά τον 13 και 14ο αιώνα ως ελαφριά, μεταφερόμενη και ταυτόχρονα στιβαρή κατασκευή, την οποία θα μπορούσαν να στήσουν εύκολα και γρήγορα για να διανυκτερεύσουν στη σιβηρική στέπα. Με άλλα λόγια είναι ένα πρόχειρο και προσωρινό κατάλυμμα. Οι πρώτες γιούρτες ήταν φτιαγμένες από πρωτόγονα υλικά, κλαδιά δέντρων, σκοινιά και χαλιά ή άλλα υφάσματα.
–Ο Δασόκηπος
Το σύνολο της κοινότητας θα είναι βυθισμένο μέσα σε έναν φανταστικό δασόκηπο. Αυτός ο κήπος θα αναπτυχθεί βάσει της μεθόδου της Φυσικής Καλλιέργειας.
Πολλά ρυάκια θα περιβάλλουν αυτή την ζώνη για να αρδεύεται το δάσος αλλά και για να προσφέρουν βιώσιμο κλίμα τόσο για τα φυτά όσο και για τους ανθρώπους.
Θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σπόροι βιολογικής καλλιέργειας , χωρίς επικίνδυνα λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Τα περισσότερα φυτά και δέντρα στον κήπο θα είναι εδώδιμα καλύπτοντας σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών της κοινότητας.
Επίσης προβλέπονται επιπλέον υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες εργαλείων, εγκαταστάσεις κομποστοποίησης κ.α. που θα τοποθετηθούν γύρω από την κοινότητα.
Προς το παρόν το Εγχείρημα Τελαίθριον συγκεντρώνει χρήματα για την κατασκευή του κεντρικού Γαιοδετικού Θόλου ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η οικολογική κοινότητα και θα λειτουργήσει ως χώρος για τη διοργάνωση πρακτικών σεμιναρίων, φεστιβάλ ανταλλαγής ικανοτήτων, φόρουμ ευαισθητοποίησης και οικολογικών εργαστηρίων.
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο.
Δείτε το video της οικολογικής κοινότητας.




 



Enter Keyword